מְשִׁיחִי
בית וירטואלי לקהילה המשיחית

על הקשר בין פרעה, ימי הולדת, קעקועים וחג המולד

איתן בר

 

אז, מה הקשר בין פרעה, קעקועים, חג המולד וימי הולדת?

במהלך שנותי כמשיחי, שמעתי אין ספור פעמים משיחים המסבירים בתקיפות רבה שהסיבה שהם לא מוכנים לחגוג את חג המולד (לא שאני חוגג) או מתנגדים נחרצות לקעקועים (לא שיש לי קעקוע) זה כי – השורשים הם פאגאנים.

אבל מעניין שלחגוג ימי הולדת – אין להם בעיה.

מה הקשר לחגיגת יום הולדת? מחקר קצר מגלה שחגיגת יום הולדת הוא מנהג אלילי פאגאני במקורו אשר נועד לפאר ולהלל מנהיגים פאגאנים. מנהג שככל הנראה החל בפרעונים במצרים שדרשו מהעם לחגוג את יום הולדתם – היום בו האלילים הולידו אותם כמתנה לעולם (פירוש שמו של רעמסס לדוגמא, הוא: "האל 'רע' ילד אותו").

בכתבי הקודש, אנשי אלוהים לא חגגו ימי הולדת, אלא רק הפאגאנים.

בתנ"ך, מתוארת חגיגת יום הולדת פעם אחת:
"יוֹם הֻלֶּדֶת אֶת-פַּרְעֹה וַיַּעַשׂ מִשְׁתֶּה" (בראשית מ:כ)
בברית החדשה מתואר מנהיג (מגלומני לא פחות) שחגג את יום ההולדת שלו:
"בְּיוֹם הֻלַּדְתּוֹ עָרַךְ הוֹרְדוֹס מִשְׁתֶּה" (מרקוס ו:21)

ע"פ לקסיקון העוסק בסיפורי עם, מיתולוגיה ואגדות1, היתה קיימת אמונה שביום הולדתו של האדם ”לרוחות וכוחות רעים יש הזדמנות לתקוף אותו”, ו”נוכחותם של חברים והבעת משאלות טובות מגנות עליו”. בספר מסורת ימי ההולדת ‏(The Lore of Birthdays) צויין שבימי קדם רישום יום ההולדת ”היה הכרחי לקביעת ההורוסקופ” על בסיס ”האסטרולוגיה המיסטית”. הספר מוסיף: ”על־פי אמונות עממיות, לנרות יום-הולדת יש יכולת מאגית מיוחדת להגשים משאלות”.‏

מעניין הוא שהמשיחיים הקדומים כלל לא חגגו ימי הולדת. באנציקלופדיית World Book נכתב כי המשיחיים הקדומים: ”ראו בחגיגות ימי הולדת מנהג אלילי”.

אני אישית מחזיק בעמדה אותה הציג שאול השליח ולכן לא חושב שהמקור האלילי של משהו בעברו הרחוק, זאת סיבה מספקת כן או לא לעשות אותו, אלא, המשמעות שאנחנו נותנים לו. (קור"א ח 4, י 25)

אבל מעכשיו, משיחי שיטען בפני שהוא לא עושה משהו מכיוון שבעבר היה מקורו אלילי, שלא יתפלא אם אשאל אותו האם הוא חוגג יום הולדת!

*למען הסר ספק, אין במאמר זה הבעת עמדה לגבי קעקועים או חג המולד.

 

1 Funk & Wagnalls Standard Dictionary of Folklore, Mythology, and Legend