|
צעד רביעי - סוד התפילה (מאמרים אלו אינם כוללים את חלק השיעורים)
מעשה באיש שנסע בבוקרו של יום קר לעיר פלונית. כשהגיע לבית המלון, הבחין שהפקידים, האורחים– כולם– היו יחפים. בבית הקפה הבחין בבחור נחמד בשולחן הסמוך ושאל אותו: “מדוע אינכם נעולים נעליים? האם לא שמעתם על נעליים?” “בוודאי ששמעתי על נעליים”, ענה הבחור. “אם כן, מדוע אינך נועל נעליים?” שאל האורח. “אה, זוהי השאלה”, ענה הבחור. “מדוע אינני נועל נעליים?” אחרי ארוחת הבוקר יצא האורח מהמלון אל השלג. ושוב הבחין שכולם היו יחפים. סקרנותו גברה והוא שאל עובר אורח: “מדוע איש אינו נועל נעליים כאן? האינכם יודעים שהנעלים מגנות על הרגלים מפני הקור?” עובר האורח ענה: “שמענו על נעליים. רואה את הבניין הזה? זהו מפעל לנעליים. אנחנו גאים במפעל זה עד כדי כך שאנחנו נאספים מדי שבוע כדי לשמוע את נאומו של המנהל בדבר נפלאות הנעליים.” “ובכן, מדוע אינכם נועלים אותן?” התעקש האורח. “אה, זוהי השאלה”, ענה עובר האורח. “מדוע איננו נועלים נעלים?” משיחיים רבים דומים לתושבי אותה עיר, כשמדובר בתפילה. הם יודעים על תפילה, מאמינים בכוחה, תכופות מאזינים לדרשות בנושא, אך התפילה איננה מרכיב חיוני בחייהם. תוך כדי מחקר בדבר אלוהים ומסעותי ברחבי העולם, השתכנעתי לחלוטין שבכל מקום שבו אנשים מתפללים לפי העקרונות בכתבי הקודש, אלוהים פועל בהם ובאמצעותם בדרך מיוחדת כדי לגעת בחייהם של אנשים אחרים. הראה לי קהילה או ארגון משיחי השם דגש על תפילה, והרי לך פעילות משיחית שהאנשים העוסקים בה מלאי התלהבות על ישוע ומעידים עליו. מצד שני, הראה לי קהילה או גורם משיחי שבו לא שמים דגש על תפילה, והרי לך משיחיים ארציים המגלים עניין מועט בלבד בישועתם של בני אדם. הדרך הטובה ביותר לתאר אותם היא קהילת אפסוס (התגלות ב׳) וקהילת לאודיקיאה (התגלות ג׳). תוך כדי דיון בסוד לחיי תפילה מוצלחים אענה על שש שאלות חיוניות.
מהי תפילה? במילים פשוטות, תפילה היא תקשורת עם אלוהים. כילדים לאלוהים אנחנו מוזמנים לגשת אל כס מלכותו: “וכיוון שיש לנו כוהן גדול עליון אשר עבר דרך השמים, הלא הוא ישוע בן האלוהים... נקרבה בביטחון אל כס החסד לקבל רחמים ולמצוא חסד לעזרה בעיתה” (עברים ד׳ 14-16). אלוהים הוא מלך המלכים ואדון האדונים, בורא שמים וארץ, ולכן עלינו לבוא אל נוכחותו ביראת כבוד. אך הוא גם אבינו האוהב שבשמיים, הדואג לנו והמתענג על הקשר שלו איתנו. לכן, אנחנו יכולים לבוא אליו בלב מלא כבוד ושימחה, בידיעה שהוא אוהב אותנו יותר מכל אדם שאוהב אותנו, אהב אותנו או יאהב אותנו אי פעם. מישהו פעם אמר: “התפילה היא הגורם למסירות והאמצעי של המסירות. רוח המסירות היא רוח התפילה. תפילה ומסירות כרוכות זו בזו בדיוק כמו גוף ונפש, לב וחיים. אין תפילה אמיתית ללא מסירות, ואין מסירות ללא תפילה.” תפילה אמיתית היא ביטוי למסירות שלנו לאבינו שבשמיים, ובה אנו מזמינים אותו לשוחח איתנו בזמן שאנחנו משוחחים איתו.
מי יכול להתפלל? כל אחד יכול להתפלל, אך רק מי שחי חיי אמונה במשיח וציות לו יכול לצפות לתשובות לתפילותיו. ישוע אמר: “אני הדרך והאמת והחיים. אין איש בא אל האב אלא דרכי” (יוחנן י״ד 6). הקשר עם אלוהים מתחיל כשאנחנו מקבלים את ישוע אל חיינו כמושיע וכאדון. לב טהור חיוני לחיי תפילה מוצלחים. בתהילים כתוב: “אוון אם ראיתי בליבי, לא ישמע ה’ “(תהילים ס״ו 18). איננו יכולים לצפות שאלוהים יענה לתפילותינו אם יש חטא בחיינו שלא התוודינו עליו. אחד המכשולים הנפוצים ביותר לתפילה הוא רוח של חוסר סליחה. ישוע אמר: “וכאשר אתם עומדים בתפילה ויש לכם דבר נגד מישהו– סילחו, כדי שגם אביכם שבשמים יסלח לכם על חטאיכם” (מרקוס י״א 25). אלוהים לא יענה לאף תפילה חוץ מתפילת ההתוודות, אלא אם היא באה מלב שאין בו מרירות וחוסר סליחה. עלינו לבוא לאלוהים בלב מלא סליחה כדי לקבל את כוח התפילה, נחלתו של המשיחי. בנוסף, ליבנו צריך להיות מלא אמונה כדי שנוכל לצפות שאלוהים יענה על תפילותינו. ישוע אומר: “וכל מה שאתם מבקשים בתפילה ואתם מאמינים– תקבלוהו” (מתי כ״א 22), וגם: “יהא לכם כאמונתכם” (מתי ט׳ 29). ובכל זאת, רק מעטים מאיתנו מתייחסים לדברים אלה ברצינות, ומעטים בלבד מעיזים להכריז על ההבטחות הנדיבות שאלוהים הבטיח לנו.
מדוע עלינו להתפלל? אלוהים ציווה עלינו להתפלל. הברית חדשה מכילה מצוות רבות להתפלל. להלן כמה מהן: לעמוד על המשמר ולהתפלל (לוקס כ״א 36; מרקוס י״ד 38). להתפלל מתוך הודייה (פיליפים ד׳ 6; קולוסים ד׳ 2). להתפלל ברוח (הראשונה לקורינתים י״ד 15). להתפלל תמיד ולא לרפות (לוקס י״ח 1). אנחנו גם מתפללים כדי לשוחח עם אלוהים ולשמוע אותו. התפילה איננה רק “פתח מילוט” שבאמצעותו אנחנו נחלצים מצרה, מספקים את עצמנו או מגשימים את מטרותינו האנוכיות. זהו “הקו החם” של התקשורת ומערכת היחסים שלנו עם אלוהים. תוך כדי כך אנחנו מקבלים תזונה רוחנית וכוח לחיות חיי ניצחון, ומקבלים את האומץ הדרוש כדי להכריז את בשורת המשיח ביעילות. תפילה כנה המבוססת על כתבי הקודש משנה דברים. היא משנה את אלה שמתפללים כך שאלוהים יכול לגלות להם את רצונו. התפילה גם משחררת את כוחו הגדול של אלוהים כדי לשנות את מהלכי הטבע, בני האדם ועמי העולם. תפילותיהם הנאמנות של מאמינים המלאים ברוח הוכיחו זאת לאורך כתבי הקודש וההיסטוריה.
למי אנחנו מתפללים? אנחנו מתפללים לאב בשם ישוע המשיח באמצעות פעולת רוח הקודש. כשאנחנו מתפללים אל האב, ישוע מקבל את התפילות שלנו ורוח הקודש מעבירה אותן לאלוהים האב. אך מכיוון שאלוהים הוא אל אחד, המתגלה בשלוש פנים, ומכיוון שלא שוררת קינאה בין שלושת צידי השילוש, מקובל בהחלט להתפלל לישוע או לרוח הקודש. ישוע ורוח הקודש מפגיעים בעדנו בזמן שאנחנו מתפללים. שאול השליח כתב ברומים ח׳ 34: “המשיח ישוע אשר מת, ולא זו בלבד כי אם קם לתחיה, והא נמצא לימין אלוהים ומפגיע בעדנו”. לפני כן כתב שאול באותו הפרק: “גם הרוח עוזרת לנו בחולשותינו... והבוחן לבבות יודע את מחשבות הרוח, מפני שהיא מפגיעה בעד הקדושים בהתאם לרצון אלוהים” (פס’ 27-26).
מתי עלינו להתפלל? דבר אלוהים מצווה עלינו להתפלל בכל עת (הראשונה לתסלוניקים ה׳ 17). צ’ארלס ספרג’אן אמר: “התפילה מושכת בכבל מלמטה, והפעמון הגדול מצלצל למעלה באוזניו של אלוהים. יש שבקושי מזיזים את הפעמון, מכיוון שתפילותיהם חלשות וחסרות חיים. יש שמושכים בחבל מפעם לפעם. אך זה שמתקשר עם השמים הוא מי שאוחז בחבל בחוזקה ומושך בו באופן מתמיד בכל כוחו”. אנחנו יכולים להתפלל תכופות במשך היום, ובכך להביע את מסירותנו לאלוהים בזמן שאנחנו עסוקים בחיי היומיום. מניסיוני למדתי שחשוב להתחיל כל בוקר בתפילה. כשאני קם מהמיטה אני כורע ברך כדי להשתחוות לו ובכך כאילו אומר: “אלוהים, אני כורע ברך לפניך ומודה שאתה אדוני”. במשך היום אני מרכז את מחשבותי באלוהים, משוחח איתו לעיתים קרובות, מהלל אותו ומודה לו על טובו, אהבתו וחסדו כלפי. אני מתפלל ומבקש חוכמה בקשר לאין ספור החלטות שעלי להחליט מדי יום. אני מתפלל עבור ישועתם של ידידים וזרים, רפואה לחולים, והצרכים הרוחניים והחומריים של ארגון “אור בארץ” ושל ארגונים אחרים. אני אפילו מתפלל שהאופן שבו אני מתלבש, מדבר ופועל יפארו את אלוהים. אני מבקש ממנו להשתמש במחשבותי כדי לחשוב, בליבי כדי לאהוב ובשפתי כדי לדבר. מכיוון שהוא בא לבקש ולהושיע את האובדים, אני מבקש ממנו שיבקש ויושיע את האובדים דרכי. בערב אני שואל: “אלוהים, האם יש בי משהו שאיננו מוצא חן בעיניך, משהו שעלי להתוודות עליו?” אם רוח הקודש מגלה לי חטא או חולשה, אני מתוודה עליהם ומכריז באמונה את ניצחון אלוהים בחיי. אחר כך אני אוהב להקדיש זמן לקריאה ולהגות בדבר אלוהים, כדי שמחשבותי בתת מודע יתרכזו בישוע כל הלילה. אין צורך שתמיד נכרע ברך, או אפילו שנמצא חדר שקט להתפלל בו. אלוהים רוצה שנהיה בקשר איתו כל היום בכל מקום שבו אנחנו נמצאים. אנחנו יכולים להתפלל במכונית, תוך כדי הדחת כלים או בזמן שאנחנו מטיילים ברחוב. ככל שאנחנו מרבים לשתף את אלוהים במחשבותינו ובתאוותינו, הופך הקשר שלנו איתו למשמעותי יותר ואנחנו הולכים ומתקרבים אליו.
מה עלינו לכלול בתפילותינו? אומנם אסור לנו להתפלל על פי נוסחה קבועה, אך עלינו לכלול מספר מרכיבים חיוניים בקשר שלנו עם אלוהים: סגידה, התוודות, הודייה ותחינה. מרכיבים אלה– סגידה, התוודות, הודייה ותחינה– הועילו למשיחיים רבים ועזרו להם לפתח חיי תפילה מלאים יותר.
מקור הכוח שלנו הכוח שלנו איננו טמון בכסף, גאונות או עבודה מסורה. א’ מ’ באונדס כתב: גוף המשיח מחפש שיטות טובות יותר. אלוהים מחפש בני אדם טובים יותר... הדברים שהקהילה זקוקה להם היום אינם מכשירים טובים יותר, ארגונים טובים יותר או שיטות חדשניות יותר, אלא בני אדם שרוח הקודש יכולה להשתמש בהם: אנשי תפילה, גיבורי תפילה. רוח הקודש לא פועלת באמצעות שיטות, אלא באמצעות בני אדם. היא איננה צולחת על מכשירים, אלא על בני אדם. היא לא מושחת תוכניות אלא בני אדם– אנשי תפילה.
סגידה הסגידה לאלוהים פירושה להשתחוות לו ולהלל אותו, לכבד אותו ולרומם אותו בליבנו, במחשבותינו ובשפתינו. דבר אלוהים מלמד אותנו שאבינו רוצה קשר עם ילדיו, וסגידה מהווה מרכיב חיוני בקשר זה (יוחנן ד׳ 24-23; עברים י״ב 28). הסגידה מביעה את ביטחוננו המוחלט בו ומשקפת את הביטחון שלנו שהוא שומע אותנו. הסגידה מפגינה את הכבוד, היראה, האהבה והתודה שלנו לו.
התוודות כשהתפילה שלנו מתחילה בסגידה, רוח הקודש מקבלת את ההזדמנות לגלות חטא נסתר בחיינו שעלינו להתוודות עליו. כשאנחנו רואים את אלוהים בטהרתו, בקדושתו ובאהבתו, אנחנו מבינים פתאום עד כמה אנחנו חוטאים ובלתי ראויים. ההתוודות על חטא וקבלת סליחה מאלוהים משקמת את הקשר שלנו איתו ומאפשרת קשר נקי כדי שאלוהים יוכל לשמוע את תפילותינו ולענות עליהן (הראשונה ליוחנן א׳ 9-7).
הודיה אין דבר המשמח את אלוהים יותר מהבעה מתמשכת של אמונתנו. האם יש דרך טובה יותר לעשות זאת מאשר לומר לו “תודה”? דבר אלוהים מצווה עלינו להודות על כל דבר, “שכן זהו רצון אלוהים לגביכם במשיח ישוע” (הראשונה לתסלוניקים ה׳ 18). גישה של הודייה מאפשרת לנו לדעת שאלוהים שולט בכל– לא רק בברכות, אלא גם בבעיות ובצרות. כשאנחנו מתקרבים לאלוהים בלב מלא תודה, הוא מתחזק ופועל למעננו. לעומת זאת, רוח ביקורתית וחסרת אמונה מעציבה את אלוהים ומאפילה על מאמציו לברך אותנו, להעשיר אותנו ולהשתמש בנו לתפארתו.
תחינה התחינה כוללת בקשות עבור הצרכים שלנו והפגעה עבור אחרים. עלינו להתפלל על כל דבר לפרטיו. לדוגמה, כאשר אתה משוחח עם אלוהים, בקש שהאדם הפנימי שלך יתחדש ויהיה רגיש ומחוזק בכל עת ברוח הקודש. התפלל על הצרות שלך, בקש חוכמה והדרכה, בקש כוח להתנגד לפיתוי, בקש נחמה בתקופות של צער, התפלל על כל דבר (פיליפים ד׳ 6). אחר כך התפלל עבור אחרים– בת זוגך, הילדים, הוריך, שכניך וידידיך. התפלל עבור מנהיג הקהילה שלך והפעילויות השונות בקהילה, ועבור משיחיים אחרים שאלוהים הטיל עליהם אחריות מסוימת. התפלל עבור האנשים בשלטון (הראשונה לטימותיאוס ב׳ 2-1). התפלל במיוחד עבור בני אדם שיוושעו, עבור הזדמנות יומיומית לבשר על המשיח, עבור פעולת רוח הקודש ועבור התגשמות השליחות הגדולה (הראשונה לטימותיאוס ב׳ 4-3). התחל במקום הלימודים שלך או במקום מגוריך. התפלל והתחל לחפש מאמינים אחרים שתוכל ליצור עימם שותפות בתפילה (מתי י״ח 19). מרכיבים אלה– סגידה, התוודות, הודייה ותחינה– הועילו למשיחיים רבים ועזרו להם לפתח חיי תפילה מלאים יותר.
בשנת 1954 שבר רוברט בניסטר את השיא שבריצת מיל אחד בארבע דקות. איש לא עשה זאת לפניו, אך בניסטר האמין שאפשר לעשות זאת. הוא דימיין לעצמו כיצד הוא שובר את השיא, ועשה זאת. מאז שברו כמה מאות אצנים אחרים את השיא, רק מכיוון שרוג’ר בניסטר הוכיח שאפשר לעשות זאת. אם אדם בעל משאבים אנושיים בלבד יכול להגיע להישגים כל כך יוצאי דופן, אתה ואני יכולים לעשות זאת על אחת וכמה כשאנחנו בוטחים באלוהים הכל יכול ושואבים מכוחו וממשאביו העל-טבעיים והאין סופיים. אני מקווה שבזמן שתעיין בשיעורים הבאים תלמד את משמעות התפילה ותתחיל לייחד זמן איכותי מדי יום ביומו לקשר עם אבינו שבשמים.
|